Óvári sertésborda
Hozzávalók: 8 szelet sertés borda,8 szelet Óvári sajt, 8 szelet gépsonka,30 dkg gomba, só, színes bors , olaj
Elkészítés: A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, és kevés olajon, sózva,borsozva lepirítjuk. A hús szeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk és kevés olajon mindkét oldalát hirtelen kisütjük. A szeletek mindegyikére halmozunk a pirított gombából, majd betakarjuk 1-1 szelet sonkával és Óvári sajttal. Az így elkészített húsokat egy tűzálló tálba fektetjük, és egy zárt grillsütőben,vagy egyszerű sütőben addig sütjük,míg a sajt rá nem olvad.
Köretként rizs és annak változatai,valamint burgonya is szóba jöhet.
Az Óvári sajt (a Trappistához hasonlóan) az egyik legismertebb hazai sajtféleség. Nevét Mosonmagyaróvárról kapta, ahol a múlt század elején a hazai szarvasmarha-tenyésztés és tejgazdaság úttörője, Ujhelyi Imre kezdeményezésére dolgozták ki készítési módját.
Még a 70’-es évek végén az Ikarusos korszakomban történt , hogy részt vettem egy tájékozódási futáshoz hasonló rendezvényen , de nem mint futó ,hanem mint kérdező biztos az egyik ellenőrzési ponton. Akkoriban a futást kiegészítették ostoba politikai kérdések. Az egyik csapatnak a feltett kérdésre a helyes válasz Óvári Miklós volt, aki ha jól emlékszem a Politikai Bizottság tagja volt. Mivel láttam a tudatlanság homályát megjelenni az arcokon,segítettem –„sajt is van ilyen,de nem trappista”. Sajt? Akkor Mackó, mondták szinte egy emberként!!!