Zellerkrém leves
Hozzávalók: 1 nagyobb zeller,zeller zöldje, 1 közepes burgonya, 1 tojás sárgája, 2dl tejszín, 1kk ételízesítő,só,liszt 2db zsemle
Elkészítés: A zellert megtisztítjuk, kockára vágjuk,a burgonyát szintén, feltesszük kb.1,2 l vízzel főni. Mellé tesszük a zöldet (2-3 szál ),sózzuk ételízesítőt adunk bele,és puhára főzzük. Turmix gépen összezúzzuk,ha túl sűrű lenne kis vízzel hígítsuk. Visszatesszük a lángra . A tojás sárgára 1 ek lisztet teszünk és a tejszín felével elkeverjük és a leveshez öntjük mikor felfőtt,de nem forr ,óvatosan beleeresztjük a tejszín másik felét. Ha kell még sózzuk aprított zellerlevéllel díszítjük és pirított zsemle kockával tálaljuk.
Másféleképpen úgy készíthetjük,hogy a kockára vágott zellert kevés vajon,vagy olajon kicsit megpároljuk akkor szórjuk meg 1 evőkanál liszttel,felöntjük húslével vagy vízzel ,majd jöhet bele a kockára vágott burgonya és a zeller zöldje. Természetesen összeturmixoljuk ha elkészül de utána már nem kell lisztet tenni a tojás sárgájával elkevert tejszínbe mert túl sűrű lesz.
A leves állagát tekintve legyen krémszerű , de sem túl sűrű sem túl híg ne legyen.
A zeller értéke inkább gyökérgumójában rejlik, de a szárát is hasznosítják. A görögök már a középkorban fogyasztották gyógyító erejéért, és ezernyi jó tulajdonsággal ruházták föl. Széles körben elterjedt az a hit is, hogy a zeller nemivágy -serkentőként hatásos, de ez a hatása klinikailag nem bizonyított. Hazánkban a reneszánszban vált konyhakerti növénnyé.
A nagyvilágban három változata terjedt el, hazánkban a gumós fajtát termelik. A halványító és metélő zeller levélnyele 25-45 mg/100g C-vitamint tartalmaz, míg a gumós változatában csak nyomokban lelhető fel ez a típusú vitamin.