Pacal
Hozzávalók: 1kg tisztított pacal,4 fej vöröshagyma,6 gerezd fokhagyma,1db babérlevél,1 kk. színes bors,1 kk. őrölt fekete bors, 5 db egész bors, 1 ek pirospaprika,1 teáskanál morzsolt majoránna,1 kk. egész 1kk. őrölt kömény, 1 erős paprika, 1 ek paradicsom püré,só, 1dl olaj, 1 ek liszt, 1,5 dl száraz vörösbor.
Elkészítés: A pacalt folyóvízben alaposan megmossuk,hideg vízben feltesszük főni,1 vöröshagymát nagyobb darabokra vágunk,és 3 gerezd fokhagymával együtt a főzővízbe tesszük. Fűszerezzük 1 babérlevéllel, a szemes borssal,egész köménnyel,sóval.
Közben a maradék hagymát apróra vágjuk, zsíradékban (ez esetben olaj,de zsír lenne a legjobb) megdinszteljük,beletesszük a színes borsot, a majorannát,a zúzott fokhagymát, pirospaprikát adunk hozzá ,megkeverjük és felöntjük a bor felével. Lassú tűzön főzzük, ha a levét elfőtte vízzel pótoljuk.
Ha a pacal megfőtt puhára,5-6 cm-es csíkokra vágjuk és belerakjuk a pörkölt alapba. Belévetjük az erős paprikát, sózzuk,hozzáadjuk az őrőlt borsot és köményt és együtt főzzük készre. Közben kevés olajon a lisztel vékony rántást készítünk és félre rakjuk. Mielőtt a pacal végleg elkészülne,hozzáöntjük a maradék bort, majd jöhet a paradicsompüré, ezekkel forraljuk egyet majd hozzáadjuk a világos rántást, elkeverjük ha kell még sózzuk ,és forrón sós burgonyával vagy puha kenyérrel tálaljuk.
Arra kell törekedni, hogy a pacal ne legyen vizenyős,hanem sűrű szaftot kapjunk.
Dr. Pesti Imre országgyűlési képviselő édesanyja ,mikor a faluban pihent ,gyakran evett az általam készített pacalból , és jó kritikákat kaptam tőle. (Isten nyugtassa!)