Kakaspörkölt
Miért kukorékol hajnalban a kakas? Azért, amiért az állatok zöme reggelente hangoskodik: az ébredés után minél nagyobb hangerővel próbálják meg kijelölni a saját területüket. A kakas tulajdonképpen csak bekapcsolódik ebbe a koncertbe, ha úgy tetszik, felesel a konkurenciával. Csakhogy ő a legharsányabb, vagy a legirritálóbb, tehát kirí a környezetéből, ezért a leginkább hozzá kötik a hajnali lármázást. A kakas amúgy egészen estig kukorékol, de később ritkábban és mérsékeltebb hangerővel.
Hozzávalók: 1 db kakas, 4-5 fej vöröshagyma,3-4 gerezd fokhagyma, 2 ek. piros paprika,só ,bors ,olaj vagy zsír, 1-1 zöldpaprika,paradicsom és cseresznye paprika,
Elkészítés: A konyhakész kakast feldaraboljuk, a szokásostól eltérően,mivel nagyobb állatról van szó, a mellét 4-6 részre ,a combját kettőbe vágjuk a többi részét a csirkéhez hasonlóan daraboljuk.
A hagymát kockára vágjuk,és zsíradékon (lehet olaj is ,de sertés zsír a legjobb) megdinszteljük. A zsír kb. 10-15 dkg legyen,de ez megítélés kérdése,mindenesetre ne legyen túl zsíros. Megszórjuk borssal,és hozzátesszük a zúzott fokhagymát, majd a pirospaprikát. Egyet keverünk rajta és felöntjük 2 dl vízzel,majd zsírjára sütve hozzáadjuk a kakas darabokat ( a máj kivételével), jól átforgatjuk, kicsit pörköljük és 1 dl vízzel felöntjük. Igen lassú tűzön ( a kakas korától függően több órán át főzzük) , közben hozzáadjuk a paprikákat , és a legvégén a felkockázott paradicsomot.
A Horkában volt egy olyan étel hogy „ Kakas szív pörkölt”. Hosszú évek alatt csak egy nőnek tűnt fel a kamu és megkérdezte: honnan tudjátok,hogy kakas szív és nem tyúk? A frappáns válasz: időnként kölcsönkérjük Bábolnáról a japán vendégmunkásokat akik napos korukban megmondják a baromfi nemét ,és ők szét tudják választani a kakas szívet a tyúk szívtől.
Kakaspörkölt
Miért kukorékol hajnalban a kakas? Azért, amiért az állatok zöme reggelente hangoskodik: az ébredés után minél nagyobb hangerővel próbálják meg kijelölni a saját területüket. A kakas tulajdonképpen csak bekapcsolódik ebbe a koncertbe, ha úgy tetszik, felesel a konkurenciával. Csakhogy ő a legharsányabb, vagy a legirritálóbb, tehát kirí a környezetéből, ezért a leginkább hozzá kötik a hajnali lármázást. A kakas amúgy egészen estig kukorékol, de később ritkábban és mérsékeltebb hangerővel.
Hozzávalók: 1 db kakas, 4-5 fej vöröshagyma,3-4 gerezd fokhagyma, 2 ek. piros paprika,só ,bors ,olaj vagy zsír, 1-1 zöldpaprika,paradicsom és cseresznye paprika,
Elkészítés: A konyhakész kakast feldaraboljuk, a szokásostól eltérően,mivel nagyobb állatról van szó, a mellét 4-6 részre ,a combját kettőbe vágjuk a többi részét a csirkéhez hasonlóan daraboljuk.
A hagymát kockára vágjuk,és zsíradékon (lehet olaj is ,de sertés zsír a legjobb) megdinszteljük. A zsír kb. 10-15 dkg legyen,de ez megítélés kérdése,mindenesetre ne legyen túl zsíros. Megszórjuk borssal,és hozzátesszük a zúzott fokhagymát, majd a pirospaprikát. Egyet keverünk rajta és felöntjük 2 dl vízzel,majd zsírjára sütve hozzáadjuk a kakas darabokat ( a máj kivételével), jól átforgatjuk, kicsit pörköljük és 1 dl vízzel felöntjük. Igen lassú tűzön ( a kakas korától függően több órán át főzzük) , közben hozzáadjuk a paprikákat , és a legvégén a felkockázott paradicsomot.
A Horkában volt egy olyan étel hogy „ Kakas szív pörkölt”. Hosszú évek alatt csak egy nőnek tűnt fel a kamu és megkérdezte: honnan tudjátok,hogy kakas szív és nem tyúk? A frappáns válasz: időnként kölcsönkérjük Bábolnáról a japán vendégmunkásokat akik napos korukban megmondják a baromfi nemét ,és ők szét tudják választani a kakas szívet a tyúk szívtől.