Őzpörkölt
Hozzávalók: 1,2 kg őzhús, 3-4 fej vöröshagyma,15 dkg füstölt szalonna ,3 dl vörösbor 5dkg fűszerpaprika ,2-3 db zöldpaprika ,3 db paradicsom ,csípős paprika, só ,bors
Elkészítés: A megmosott húst kockára vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük. Kivesszük a töpörtyűt, a kockára vágott hagymát a zsírjában üvegesre sütjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprika felét és a húst. Jól összekeverjük, fedővel lefedjük és lassan pároljuk. Hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. Ha kell, kevés bort öntünk hozzá. 1 óra múlva hozzáadjuk a maradék fűszerpaprikát. Sóval, borssal ízesítjük. Ráöntjük a maradék vörösbort és készre pároljuk.
Mint minden hasonló húsfélét,az őzet is legjobb szabad tűzön bográcsban elkészíteni.
Gyerekkoromban ,ugyan nem sokszor,de előfordult,hogy Apám elővette a bográcsot és nemcsak a közvetlen családnak ,de a környék gyerekeinek is bemutatta főzőtudományát.
Itt lehet,hogy éppen őzpörkölt készül.