Gombakrém leves
Hozzávalók: 30 dkg gomba,+díszítéshez 4db kisebb gomba,2dl tejszín,5 dkg vaj,liszt,1 kk. ételízesítő,só,színes bors, 1 tojás sárgája, 1 csokor zöldpetrezselyem, 2 zsemle
Elkészítés: A gombát megtisztítjuk , apróra vágjuk, a díszítésre szánt gombát pedig nagyobb szeletekre.3dkg vajat megolvasztunk majd beletesszük a gombát,sózzuk,borsozzuk és fedő alatt pároljuk. Mikor kész kivesszük belőle a szeletelt gombákat, a többire kevés (1 ek ) lisztet szórunk és pár percig pirítjuk,majd felöntjük 7-8 dl vízzel akkor ételízesítőt adunk hozzá,vagy húslével (akkor nem kell ételízesítő) felforraljuk majd turmixoljuk. A tojás sárgájára 1 ek lisztet teszünk és 1 dl tejszínnel elkeverjük és a hőkiegyenlítés alkalmazásával a levesbe öntjük. Mielőtt felforrna szép lassan hozzá adagoljuk a tejszín másik felét. A maradék vajon megpirítjuk a kockára vágott zsemlét. A szeletelt gombákkal,a zsemlekockával,finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
Még finomabb,ha a gombakrém levest különféle erdei gombákból (vargánya,rókagomba,erdei csiperke stb.) készítjük.