Borjúpaprikás
Hozzávalók: 80 dkg borjúhús, 2 fej vöröshagyma,1 paprika,1 paradicsom, 3 kk. piros paprika,1 gerezd fokhagyma, 1 kevés bors, só,1 dl tejföl,1dl tejszín, 1 ek. liszt, olaj (kb. 0,5 dl)
Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk ,majd az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a piros paprikát a borsot a zúzott fokhagymát,és felöntjük vízzel. Addig főzzük ezt az alapot míg a hagyma már kezd szétfőni. Ekkor zsírjára sütjük és belévetjük a kockára vágott húst. Átforgatjuk ,annyi vizet öntünk rá hogy még ne lepje el teljesen. Fedő alatt pároljuk ,majd mikor félig kész sózzuk,és hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot és készre pároljuk. A tejfölből a tejszínből és a lisztből habarást készítünk és az ételbe öntjük. Néhány perc forralás után galuskával tálaljuk.
A borjú hús jóval több vizet tartalmaz,mint a marha hús , ezért kevésbé tápláló, de finom izomrostjai könnyebben emészthetők. Legjobb a 4-10 hetes borjuké, főleg ha levágatásukig kizárólag tejet kaptak táplálékul, amidőn egyúttal szép világos szinű is; igen fiataloké aránylag sok enyvet adó anyagot tartalmaz és ezért kevéssé tápláló.