Eper krémleves
Hozzávalók:0,5 kg apróbb eper,20 dkg cukor,3dl főző tejszín,2 tojás sárgája, pici só,1 ek liszt,1/2 csomag vanília puding, 3-4 szegfűszeg,egy darab fahéj,1 citromkarika,citromlé,30 dkg szép egészséges eperszem
Elkészítés:Kb. 1,2 -1,5 l vízben feltesszük főni a megtisztított fél kiló epret,hozzáadjuk a cukrot a fahéjat,a szegfűszeget,a citromkarikát. Mikor megfőtt kihalásszuk belőle a fűszereket,visszarakjuk a tűzhelyre(ne forrjon) A tojás sárgákhoz adjuk a lisztet,a pudingport ,1,5dl tejszínt és összedolgozzuk ,majd folytonos keverés mellet szűrőn keresztül beleöntjük a levesbe úgy hogy előtte pár kanál meleg levet rámerünk(hőkiegyenlítés). Kicsit főzzük,de ne forrjon,majd az egészet átturmixoljuk. Vissza tesszük a tűzhelyre és folyton keverve hozzáöntjük a másik 1,5 dl tejszínt. Esetleg cukorral és citromlével ízesítjük. A lehető leggyorsabban lehűtjük, először hideg vízben, majd hűtőszekrényben. Tálaláskor megmosott eperszemeket teszünk a tányérba utána rámerjük a hideg levest. Lehet díszíteni tejszínhab galuskákkal.
Ünnepi különlegesség.
Fontos a technológiai előírások pontos betartása így elkerülhetjük az esetleges kellemetlenségeket. Volt a 2000 évek elején talán egy fertőzés amiről kiderült, hogy az eperleves okozta ,de ott olyan durván sértették meg a konyhatechnológiai előírásokat,hogy kódolva volt a baj. A még meleg levesbe rakták bele az eperszemeket és mivel az epret tökéetesen nem lehet megmosni ez elindított egy folyamatot ami a fertőzéshez vezetett. Ha hideg levesbe közvetlenül a fogyasztás előtt tesszük bele a szemeket ez nem fordulhat elő.
A diszítéshez használhatunk citromfű vagy menta levelet.