Narancsos kacsamell
Hozzávalók:2 db kacsamell, 2 db narancs, 3 ek. olaj,1 kisebb fej hagyma,1 kis kanál méz, citromlé, 1csapott evőkanál liszt,só,színes bors, szerecsendió.
Elkészítés: Az egyik narancsból vágjunk le vékonyan egy kevés héjat, szeleteljük fel. A narancs levét préseljük ki, a másik húsát filézzük ki a hártyából éles késsel.
A kacsamelleket sózzuk, borsozzuk. Forró olajon serpenyőben süssük a bőrös oldalukon 6-8 percig, majd a másik oldalon is 2-3 percig. Csomagoljuk alufóliába, és 220 fokos sütőben pihentessük kb. 10 percig.
Közben a hagymát vágjuk apróra, a maradék olajon dinszteljük meg, ízesítsük őrölt szerecsendióval. Adjuk hozzá a narancshéjat, valamint a narancslé felét. Tegyük bele a filézett narancsot, ízesítsük sóval, mézzel, citromlével.
A maradék narancslevet keverjük el kevés liszttel és sűrítsük be vele a szószt (ha nem ragaszkodunk szószos állaghoz, elhagyható).
A kacsamellet bontsuk ki a fóliából. A hússzaftját adjuk a szószhoz, a húst vágjuk vékony szeletekre és tálaljuk a narancsos szósszal.
Vörös Zoli alias Rudi barátommal (Isten nyugtassa!),már évtizedekkel megelőztük korunkat a narancsos kacsát illetően. Persze azelőtt még soha sem ettünk,de elhatároztuk egy decemberi estén,hogy narancsos kacsát fogunk készíteni. Beszereztük a kellékeket, egy szép kövér kacsát egy kiló narancsot és hogy a sütés közben ne unatkozzunk,néhány üveg jófajta vörösbort. Rendben ment minden, a kacsa sült, a bor fogyott, bár egy kicsit gyanús volt ,hogy már két órája elkezdtük és még jelét sem mutatta a kacsa,hogy kész lenne. Eltelt még egy óra és a helyzet nem változott. Rövid konzílium után úgy döntöttünk bele nézünk a kacsa belsejébe. Jól tettük mert rátaláltunk a dolog nyitjára, a belsőségek nylon zacskóban bent felejtődtek a kacsában, és nem hagyta megsülni. Persze ,ha kevesebb lett volna a bor akkor hamarabb is rájöhettünk volna (például, hogy belülről is be kellett volna sózni). Mindenesetre kiiktattuk a zacskót ,és egy fél órán belül kész volt a kacsa.