Ponty jóasszony módra
Hozzávalók: egy 1,5 kg-os ponty,1 fej vöröshagyma,20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem,5 dkg vaj,1 dl száraz fehér bor,fél citrom leve, 2 dl tejföl,, 2 dl hal alaplé,só, színes bors 1 tojás sárgája, 1 sárgarépa,só,1 db halászlé kocka
Elkészítés: A halat megtisztítjuk ,kibelezzük majd kifilézzük. A hal fejéből és a nyesedékekből a karikára vágott hagymával, a kockával, és a kockára vágott répával kevés sóval hal alaplevet készítünk. A felszeletelt gombát a vajon megpároljuk,előtte sózzuk,borsozzuk. Most rácsavarjuk a citrom levét, a tejfölt elkeverjük a tojás sárgájával és az apróra vágott petrezselyemmel ,majd a gombára öntjük és alaposan elkeverjük. Egy kisebb tepsit kivajazunk , belefektetjük az előzőleg megsózott halakat ,leöntjük a leszűrt alaplével és a borral ,majd 20 percig közepes tűzön sütőben sütjük.
A hal hamar megpuhul, ha sok rajta a lé akkor leöntünk egy keveset róla,utána a gombás masszát a halakra terítjük,és a sütőbe visszatolva néhány percig pirítjuk.
Vajas petrezselymes burgonyát adunk mellé.
A fent leírt módon készíthetünk fogas filét, sőt harcsa filét is , a hozzávalók csak a hal fajtákban térnek el.