Sertés szűz érmék fehérrépával(Apám tiszteletére)
Apám a villásreggeli , (Ham&Egg’s, pirított máj) elkészítésén kívül nem túl gyakran vállalkozott otthoni főzésre, de ez az étel ezek közé tartozott, amire előszeretettel vállalkozott. Akkoriban emlékeim szerint valósággal, rettegtünk mikor megtudtuk, hogy vasárnap Ő készíti az ebédet,mert borítékolható volt a sertés szűz tésztával. Méltatlanul bántunk így vele,mert maga az étel nem volt rossz ,legfeljebb furcsa. Azóta is számtalan szakácskönyvet néztem át de ehhez még hasonlót sem találtam,tehát azt is mondhatjuk,hogy egyedi fogásról van szó.
Hozzávalók: 2 db szűzpecsenye, 5-6 szál fehérrépa, 2 db babérlevél, pár szem egész bors, 1 dl tejszín,1 dl tejföl, liszt, színes bors, 1 ek. mustár, 1 dl száraz fehér bor, olaj a hús sütéséhez, só, 1 húsleves kocka,citromlé
Elkészítés: A húsokat felszeleteljük kisebb érmékre majd tenyérrel kicsit megnyomkodjuk. Sózzuk,borsozzuk ,majd lisztbe mártva mindkét felét kevés olajban kisütjük. A kisült húsokat egy tepsibe sorban lerakjuk, hozzátesszük a karikára vágott répát,a fűszereket és ráöntjük a zsírt,amiben a húst elősütöttük, hozzáadjuk a bort, majd alufóliával lefedve a sütőben pároljuk. Egy ¾ óra elmúltával levesszük a fóliát és még pár percig sütjük. A húsokat kivesszük és a visszamaradt répákat egy serpenyőben pirítjuk tovább (a fűszereket eltávolítjuk ,esetleg 1-2 szem borsot meghagyunk), majd 1 ek. liszttel még 1-2 percig tovább pirítjuk ,majd felöntjük a kockából készült húslével. Egyet forr majd az egészet szitán áttörjük,esetleg utána sózzuk, borsozzuk és hozzátesszük a tejszín és a tejföl keverékét. Mustárral és pár csepp citromlével ízesítjük,majd az érmékre öntjük ,kiforraljuk és metélt tésztával esetleg makarónival tálaljuk.