Karalábé leves
Hozzávalók: 1 karalábé, 3-3 db sárga és fehérrépa, 1 csomag zöldpetrezselyem, 1 karaj csont ,1 teáskanál ételízesítő,1evőkanál liszt,só,színes bors,olaj .
Elkészítés: A csontot hideg vízben feltesszük főni, mikor forr beletesszük az ételízesítőt,és lassú tűzön megfőzzük. Közben a zöldségeket megtisztítjuk és egyforma kb.3-4 cm-es vékony hasábokra vágjuk (a répákat lehet karikára is). Egy edényben kevés olajon, fedő alatt néhány percig pároljuk a zöldségeket, meghintjük színes borssal, és egy evőkanál liszttel, megkeverjük és 2-3 perc után felöntjük a húslével. Lassú tűzön készre főzzük ,a végén finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg. Vajas galuskával tehetjük gazdagabbá. Készíthetjük pirospaprikával is ezt a liszt után adjuk hozzá,de ne pirítsuk mert keserű lesz.
A karalábé
Plinius (i. sz. 23-79) korszakalkotó természettudományi munkájában hét káposztaformát ír le. Ezek között az egyik a vastag torzsájú, pompeji káposzta, amelyben a karalábé ősét ismerhetjük fel.
A káposztafélékhez,a keresztesvirágúak családjába tartozik. Kétéves növény, magszárát a második évben hozza, a föld felett megvastagodott szárát, az ún. szárgumóját fogyasztjuk.