Egészben sült sertés lapocka.
Természetesen sok másféle sertés húsból(tarja,oldalas stb.) lehet egészben sült húst készíteni,de a lapocka erre a célra nagyon is megfelel.
Hozzávalók: Egy hozzávetőleg 60-70 dkg súlyú lapocka, 4-5 gerezd fokhagyma,só, zsír vagy olaj.
Bár sertés zsír nem tartozik a diétás hozzávalók közé,ez esetben inkább ajánlanám a használatát azért,mert az étel elkészülte után a visszamaradt ún. „sült zsír” kenyérre kenve kiváló, pláne ha akad mellé nyáron néhány paprika,paradicsom,télen pedig a jó öreg vöröshagyma.
Elkészítés: Egy lábosban felolvasztjuk a zsírt,majd a húst sózzuk,borsozzuk és a közben felforrósodott zsírban minden oldalát 2-3 percig hirtelen megsütjük, mintegy kérget képezünk a húson. Felöntjük kb.3-4 dl vízzel,mellévetjük az egészben hagyott fokhagyma gerezdeket,és fedő alatt puhára pároljuk végül zsírjára sütjük.
Burgonyával,rizzsel esetleg házi tarhonyával adjuk asztalra,de főzelékek feltétjeként is felhasználhatjuk.
Olyan alkalmakkor,mikor szendvicseket készítünk ,nagy sikere lesz a hidegen a saját zsírjával megkent vékonyra szeletelt húsokkal,uborkával díszített kenyereknek.