Süllő roston
Hozzávalók: (2) Egy 1-1,2 kg súlyú süllő (fogas), só, 10 dkg vaj, zsemlemorzsa, 1 db megtisztított burgonya, fél citrom
Elkészítés: A megtisztított, kizsigerelt süllőről uszonyait levagdaljuk. Két oldalán - nem túl mélyen - a húst beirdaljuk, és kívül-belül megsózzuk. Még a sütés előtt a hal gerincét megtörjük, és kifli alakúra hajlítjuk. A szájába tisztított nyers burgonyát helyezünk.
Vajat olvasztunk a halat bekenjük vele kívül-belül ,majd zsemlemorzsába forgatjuk,rostra helyezzük és mindkét oldalát pirosra sütjük,végül a burgonyát kicseréljük a fél citromra.
Vegyes körettel adjuk asztalra.
Sajnos az éttermek többsége nem a leírt módon,tehát nem roston és nem zsemlemorzsába forgatva készíti e nemes halat,hanem paprikás lisztben és olajban sütve.
Azt nem mondanám,hogy az így elkészített halnak az élvezeti értéke 0 ,de a szabály az szabály.
A Balaton partján eltöltött csaknem negyven esztendő nem szűkölködött a horgászélményekben sem.
Mikor a jég már a megfelelő vastagságúra hízott elindult a lékhorgászat. Egy erre a célra kifejlesztett szerszámmal kb. 20 cm-es lyukakat fúrtunk,keresztben egy seprűnyél ráerősítve a damil, ólom és a horog rajta egy mélyhűtött snecivel. Már ez is szabálytalan ,nem is beszélve arról,hogy ezeket a lékeket magukra hagytuk és csak 1-2 naponta „néztük fel”.
Egy csütörtöki napon Bodrogi Árpi barátommal vágtunk neki a több mint 1km-es útnak,hogy megnézzük adott-e valamit a Balaton számunkra. Egy fejsze volt az összes felszerelésünk és kisvártatva feltűntek a nádszálakkal jelölt lékek. Az első három lékből kijött egy ún. „tepsis” ,kb, 70-80 dkg-os süllő ,de a következőnél ,mikor Árpi megemelte a seprűnyelet ,már sejteni lehetett ,hogy „valaki” van a végén,mert megjegyezte ,hogy ez legalább 3 kilós.
Sikerült felhúzni ,de nem fért ki a lék száján. Most jól jött ,hogy hoztunk fejszét,mert ki tudtuk bővíteni a nyílást. Felváltva dolgoztunk ,de mivel a jég a 30 cm-t is meghaladta ez eltartott egy jó óráig, a fejsze okozta jégszilánkok egyből ráfagytak a szakállunkra,de ki törődött ilyen apróságokkal.