Harcsapörkölt
Hozzávalók: 80 dkg harcsa színhús, 2 fej vörös hagyma, 1 kk. színes bors, 1 zöldpaprika,1 paradicsom, 1 dl tejszín,1 dl tejföl, 1 ek.liszt, 10 dkg vargánya gomba, só, 1ek. piros paprika, 3 dkg vaj, kb. 1 dl olaj.
Elkészítés: A hagymát apró kockákra vágjuk,és az olajon megdinszteljük, borsozzuk,beletesszük a piros paprikát majd rögtön felöntjük vízzel. Belerakjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát. Jó egy órán át főzzük, ha a levét elfőtte,pótoljuk. A harcsát 1,5-2 cm –es kockákra vágjuk ,és a zsírjára sütött alapléhez adjuk. A szeletelt gombát vajon megpirítjuk ,közben sózzuk,borsozzuk. A hal könnyen megfő, vigyázzunk szét ne főzzük. Mikor puha ,egy szűrőkanállal kiszedjük és egy tálba rakjuk. A pörkölt alaplét át turmixoljuk , ha kész behabarjuk a tejszín ,a tejföl és a liszt keverékével ,egyet forr és mehet bele a gomba és a hal. Így együtt 2-3 percig forraljuk és túrós csuszával, vagy juhtúrós galuskával tálaljuk.
Édesanyám 80. születésnapjára is készítettem ebből a fenséges halételből.
Törpeharcsából is elkészíthető a pörkölt, ehhez kapcsolódva meg kell emlékeznem Szőr Jani barátomról, aki irdatlan mennyiségű törpeharcsát szedett ki életében a Fadd-Dombori holtágból. Nagy szakértője a törpe fogásának és elkészítésének.
Szőr Janival Domboriban.