Sült hal
Balatoni ember lévén,már gyerekkorom óta az egyik meghatározó halétel számomra a sült hal. Az ízlések ebben az esetben is változóak van aki a nagyobb halakra esküszik , van aki a kisebb példányokat kedveli a hal sütésénél.
Fenséges étel készülhet az egészen apró takarmány halból, a szélhajtó küszből. (sneci)
A baj a tisztításával van , hiszen a kifejlett példányai is alig haladják meg a 10 cm-t. A sorban a keszeg követi ,de itt már vannak termetesebb egyedek is. Hasonló de sokak szerint ízletesebb hal a kárász ,de ennél a halfajtánál is elég nagy méretbeli szórás.
Sült keszeg, kárász
Hozzávalók: 1-2 kg hal, só ,liszt,pirospaprika,esetleg fokhagyma és bors.
Elkészítés: A halakat megtisztítjuk,kibelezzük és éles késsel mindkét oldalán sűrűn beirdaljuk.
Következő lépésként a halakat jól bedörzsöljük sóval ,majd az irdalásokba zúzott fokhagymát esetleg borsot teszünk.
Paprikás lisztet készítünk ,ebbe beleforgatjuk a halakat ,és bő olajban barnára sütjük.
A garda sütése.
A látott hal.
Onnan kapta ezt a furcsa nevet, hogy ősszel mikor a Balatonon bandába verődött az egybefüggő sötét foltokat lehetett látni,és egy figyelő ember oda irányította a halászokat.
Tihanyban hagyománya van a garda szabadtéri sütésének. Szőlő metszéskor elteszik a levágott venyigéket és nyárson az ebből nyert parázs mellett sütik a gardákat. Beirdalják,sózzák parpikázzák,és olajat csepegtetnek rájuk.
bhm.hu