Gasztronómia

Ételek,ahogy én készítem.

Sült hal      

Balatoni ember lévén,már gyerekkorom óta az egyik meghatározó halétel számomra a sült hal. Az ízlések ebben az esetben is változóak van aki a nagyobb halakra esküszik , van aki a kisebb példányokat kedveli a hal sütésénél.

Fenséges étel készülhet az egészen apró takarmány halból, a szélhajtó küszből. (sneci)

A baj a tisztításával van , hiszen a kifejlett példányai is alig haladják meg a 10 cm-t. A sorban a keszeg követi ,de itt már vannak termetesebb egyedek is. Hasonló de sokak szerint ízletesebb hal a kárász ,de ennél a halfajtánál is elég nagy méretbeli szórás. 

Sült keszeg, kárász               

Hozzávalók: 1-2 kg hal, só ,liszt,pirospaprika,esetleg fokhagyma és bors.

Elkészítés: A halakat megtisztítjuk,kibelezzük és éles késsel mindkét oldalán sűrűn beirdaljuk.




Következő lépésként a halakat jól bedörzsöljük sóval ,majd az irdalásokba zúzott fokhagymát esetleg borsot teszünk.

Paprikás lisztet készítünk ,ebbe beleforgatjuk a halakat ,és bő olajban barnára sütjük.








A garda sütése.

A látott hal.

Onnan kapta ezt a furcsa nevet, hogy ősszel mikor a Balatonon bandába verődött az egybefüggő sötét foltokat lehetett látni,és egy figyelő ember oda irányította a halászokat.

Tihanyban hagyománya van a garda szabadtéri sütésének. Szőlő metszéskor elteszik a levágott venyigéket és nyárson az ebből nyert parázs mellett sütik a gardákat. Beirdalják,sózzák parpikázzák,és olajat csepegtetnek rájuk.

garda.jpg

bhm.hu

gardasutes.jpg






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 105
Tegnapi: 42
Heti: 182
Havi: 1 644
Össz.: 445 661

Látogatottság növelés
Oldal: Sült hal
Gasztronómia - © 2008 - 2024 - szalaydenes.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »