Erőleves
"Sas Pistának szeretettel", Tőle tanultam!
Hozzávalók: Kb.2 liter vegyes húsból és csontból készült húsleves, ½ kg kétszer darált sovány marhahús,2 tojás fehérje,1 doboz paradicsom püré, levesbetét, esetleg só.
Elkészítés: A darált marha húst összedolgozzuk a tojás fehérjékkel és a paradicsom pürével,egy lábasba helyezzük és rászűrjük a húslevest. Lassú tűzön kb.2-3 órán át főzzük. Ha elkészült egy vászonruha darabon átszűrjük,hogy zsír egy csepp sem maradjon rajta,majd forrón csészékben tálaljuk. Levesbetétként a cérnametélt és a nyers tojás sárgája a leggyakoribb.
Tálaláskor a világért sem szórjuk meg a tetejét petrezselyem zölddel,mert a lényeg az hogy aki fogyasztja lássa a csésze alját.
Ezt azért tanultam meg egy életre mert e tudás birtoklásának hiánya kis híján az életembe került.
1994 ben próbaidőre a Horka vendéglőben dolgozott Erős Károly volt válogatott labdarúgó nagybátyja, mint pincér. Látszott rajta,hogy szebb napokat látott igazi régi vágású ember a foglalkozási ártalommal megáldva. Itt konkrétan a folyékony tudatmódosító szerekre gondolok. Ebéd időben majdnem telt házzal működtünk, mikor a kiadásra váró erőlevesbe petrezselymet találtam szórni. Ennek hatására teljesen elvesztette a fejét,vérben forgó szemekkel üvöltözött (perceken belül kiürült a vendéglő), és a pincérkabátját ledobva ment a közeli albérletébe ,hogy elhozza az engedély nélkül tartott forgópisztolyát és azzal győzzön meg ,hogy legközelebb ne szórjak petrezselymet az erőleves tetejére. Sikerült egérutat nyernem és szégyenszemre elbújtam a ház egy eldugott sarkába. Később sikerült lebeszélni valakinek a személyzet tagjai közül,hogy gyilkos tervét végre hajtsa, de pár perc múlva már nem volt a cég alkalmazottja.
Azt hiszem,hogy az elkövetett baklövés és a beharangozott megtorlás nem állt teljesen arányban.