Gasztronómia

Ételek,ahogy én készítem.

Fácán pörkölt

Megint a legendás 80’-as évek. Akkoriban, ha fácán levesre, vadasra esetleg fácán pörköltre volt gusztusunk nem volt probléma az „alapanyagot” beszerezni, mert egy baráti orvvadász csapattal jártuk a fácánlelő helyeket (azért vagyok ilyen bátor, mert ezek a cselekedetek bizonyára már elévültek),és egy téli estén fejenként 2-3 fácánnal tértünk haza. Itt kell szólnom Jankovics Zoliról aki olyan kancsal volt, hogy ha leültél vele egy asztalhoz enni,a te tányérodból ette a krumplit. Ez egy dolog,viszont úgy lőtt légpuskával, mint az álom. Szükség is volt rá, hiszen a fácánt csak akkor lehetett magunkénak tudni,ha pontosan a fején érte a találat. Hely és idő sincs arra,hogy felsoroljam a számtalan élményt ami „vadászat” közben ért bennünket ,de sokszor kellett a lábunkat is igénybe venni ,hogy mentsük az irhánkat. Talán a legemlékezetesebb futásunk akkor volt ,mikor az éj leple alatt összetalálkoztunk egy másik ,egyébként ismerősökből álló orvvadász csapattal és úgy megijedtünk egymástól ,hogy hazáig meg sem álltunk. Másnap egy kocsmai beszélgetés során véletlenül derült ki az igazság.

Hozzávalók: 1db fácán, 2 fej vöröshagyma, 3 kk. őrölt piros paprika, 1 zöldpaprika,1paradicsom, só, bors, olaj

Elkészítés: A fácánt mielőtt felhasználjuk a tollában hagyva ,lábánál fogva felfüggesztjük és mikor magától leesik akkor tisztítjuk meg. (ez biztos így van ,mert ezt „igazi” vadászoktól hallottam). Mikor a madarat megtisztítottuk,kibeleztük akkor a csirkéhez hasonló módon feldaraboljuk, a belsőségeit félre rakjuk. A hagymát apró kockára vágva az olajon megdinszteljük, borsot,piros paprikát adunk hozzá és rárakjuk a feldarabolt fácánt. Megkeverjük és annyi vízzel öntjük fel,hogy éppen csak hogy ellepje. Mikor félig már megpárolódott sózzuk,és hozzátesszük a paprikát és a paradicsomot felkockázva. Fedő alatt készre főzzük ,galuskát adunk hozzá.

Életem első fácán pörköltjét,egy kis  Balaton-felvidéki faluban,Lovason ettem. Egy később atyai jó barátommá váló Simon Gábor szülei laktak ebben a Csopak feletti kicsi faluban ,akik állatok kitömésével foglalkoztak. A vadászok vitték a prédát,a házaspár pedig kikészítette az állatokat. Ebből adódóan, a hús helyben maradt és mikor vendégek érkeztek mindig került valami különlegesség az asztalra.

A fácán

Eredeti hazája a Kaukázustól az Amurig húzódik. Európában a középkorban telepítették be és azóta nagy részén elterjedt. A görögök hozták be hazájukba a Kaukázus vidékéről, tőlük a rómaiak vették át udvaraik díszeként, majd telepítették a megszállt területekre tovább, Nyugat- és Északnyugat Európába, de még Angliában is.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 34
Tegnapi: 79
Heti: 251
Havi: 1 956
Össz.: 429 387

Látogatottság növelés
Oldal: Fácán pörkölt
Gasztronómia - © 2008 - 2024 - szalaydenes.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »