Rántott hal
A rántott hal készítésénél elsősorban a pontyra gondolunk, joggal hiszen Magyarországon ez a legkedveltebb halfajta.
Hozzávalók: Személyenként 2 szép szelet hal, só , 3 db tojás, liszt,zsemlemorzsa, a sütéshez olaj.
Elkészítés: Ha élőhalból készítjük,akkor a halat megtisztítjuk,kibelezzük, és kb. 1,5 cm széles szeletekre vágjuk. ( Ez az ún. patkó ) Jól besózzuk, majd lisztbe,tojásba végül zsemlemorzsába forgatva lassú tűzön ,bő olajban mindkét oldalát világos barnára sütjük. A köret akármilyen burgonya lehet, Karácsonykor én magam lila hagymával gazdagított majonézes burgonyával szeretem.
Természetesen más fajta halakat is ki lehet rántani,így például a harcsát, süllő filét, sőt még a sokat szidott angolnát is.
E helyen kell szót ejteni a marinírozott pontyról is. A megmaradt rántott pontyot elkészíthetjük marinírozva is ,de ha nagyon kelendő direkt ilyen célra is ránthatunk ki halat. Egy tálban elkészítjük az alaplevet: enyhén cukros-ecetes salátalébe tesszük a vékony karikára vágott hagymát és a finomra vágott petrezselyemzöldet, majd sóval, borssal ízesítjük. Az alaplébe beletesszük a haldarabokat, egy kevés olíva olajat permetezünk rá, és legalább 4-5 órán át a hűtőszekrényben érleljük. A tálat fedővel vagy alufóliával feltétlenül zárjuk le, nehogy az ott tárolt más élelmiszerek átvegyék az erős halszagot.
Rántott ponty,itt petrezselymes burgonyával.