Gasztronómia

Ételek,ahogy én készítem.

Tatár beefsteak

Hozzávalók(4 személyre):60 dkg bélszín,4 tojás sárgája,10dkg reszelt vöröshagyma,8dkgvaj, só,bors,pirospaprika,mustár,ketchup,worchester   pirított toast kenyér (a páchoz: őrölt bors,egész bors,babérlevél,mustár,olaj) esetleg oliva bogyó

Elkészítés: Egy 60-70 dkg-os bélszín darabot lehártyázunk, borsozzuk, minden oldalát bekenjük mustárral , majd egy tálba helyezzük és annyi olajat öntünk rá,hogy teljesen ellepje.A páchoz teszünk még 5-6 egész borsot,1-2 babérlevelet.Kb.5-7 napig hűtőben állni hagyjuk naponta átfordítjuk.

A pácolt húst kétszer ledaráljuk (igazság szerint éles késsel apróra vágjuk),majd az egészet egy tányérra halmozzuk úgy hogy a közepén egy mélyedést alakítunk ki ,ebbe tesszük a fehérjétől gondosan elválasztott tojás sárgáját és körbe felhalmozzuk a fűszereket. Worchester  szószt  adunk mellé ,és frissen pirított kenyeret adunk hozzá ,melegen.

Worchester-szósz

Worchester - más néven: Worchesterhire mártás. Angol eredetű, csípős fűszermártás. Fűszeres ecet, amelyet paradicsompürével, esetleg szójababbal sűrítenek, és sokféle fűszerrel részint kivonat, részben porított formájában (cukor, só, citrom, szegfűbors, szegfűszeg, babérlevél, chili, fokhagyma, szerecsendió, koriander, mogyoróhagyma, tamarinda gyümölcs, rum, sherry) ízesítenek. Pontos összetétele szinte tabu. Angliában mintegy 250 éve készítik ezt az erősen fűszerezett, csípős ízű mártást.

Jó tanács:

Általában az asztalnál mindenki a saját ízlése szerint keveri az ételt,de ha megkérjük a séfet vagy szakácsot,hogy keverje be számunkra a beefsteak-et  ilik megkérdezni a felszolgálót,hogy mit fogyaszt a konyhafőnök.

A tálalást esztétikusabbá tehetjük ,ha egy megtisztított nagyobb vöröshagymát úgy vágunk karikára,hogy szét tudjuk választani és nagyjából egyforma karikákat kapunk.  Ezeket rakjuk körbe a felhalmozott hús köré és a fűszereket ide helyezzük.

Vannak akik szerint a darált marhahúsnak komoly szerepe van a férfierő karbantartásában.

Egy szőke magyar hölgy aki gyakran olasz partnerével volt a Horka vendége,furcsa összeállításban kérte a tatárt. A hús mellé a pirítóson kívül csak a tojás sárgáját , sót és rengeteg citromot rendelt ,no nem saját magának, hanem az aktuális partnere számára.

Elmondása szerint ez az étel csodákat tett barátjával és persze vele is . Némileg a tényeknek ellentmond,hogy az olaszt volt úgy ,hogy ketten támogatták be a kapun, tehát hogy ez kinek használt az máig sem bizonyított.



Egy este nagyhangú és emellett „nagy arcú” társaság tévedt a Horkába. A legjobb italokat fogyasztották,és „csak amúgy félvállra” megkérdezték Csaba barátomat,hogy: „Tud ebben a faluban egyáltalán valaki pókerezni?” Csaba azt felelte:”Kérdezzétek meg azt a szakállas kalapos embert a kemence padkán,hátha ismeri a játékot” (ez voltam én). Egy szó mint száz ,ismertem és hajnali négy óráig tíz forintos alapon 3200 Ft-al (ami a 90’ évek elején nem volt rossz pénz), lettek szegényebbek,és mikor elmentek már nyoma sem volt az esti „önbizalomnak”. A lényeg,hogy jó barátságba kerültünk a társasággal,sok pénzt ott hagytak ételért,italért, kártya okán egyaránt.

A csúcs az volt,hogy egy átkártyázott éjszaka után megkívánták a „tatárt”,erre én egy eredeti ötlettől vezérelve azt találtam mondani,ha azt akartok enni akkor irány a konyha és csináljátok meg magatoknak. A dolog jól sült el ,az én irányításom mellett az egyik a húst darálta,a másik kenyeret pirított,a harmadik a hagymát aprította ,és még mindezért fizettek is keményen. Sosem derült ki,hogy valójában mivel foglalkoztak ,szerintem az eredeti tőkefelhalmozás periférikus szereplőivel álltunk szemben, minden esetre  „miskolci bankárok” néven kerültek be a Horka történelmébe.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 114
Tegnapi: 42
Heti: 191
Havi: 1 653
Össz.: 445 670

Látogatottság növelés
Oldal: Tatár beefsteak
Gasztronómia - © 2008 - 2024 - szalaydenes.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »