Gasztronómia

Ételek,ahogy én készítem.

Esterházy rostélyos

Hozzávalók:(4) 60 dkg kicsontozott marhahátszín (azaz rostélyos),2 ek. liszt,4 ek. olaj, 1 fej nagyobb vöröshagyma,1 dl fehérbor,őrölt bors, 1 babérlevél, 1 csokor petrezselyem,2 sárgarépa,1 fehérrépa, 1 teáskanál mustár, kevés cukor,só,fél citrom,1,5 dl tejföl,3-4 szem kapribogyó

Elkészítés: A húst rostjaira merőlegesen 4 egyforma szeletre vágjuk, kiverjük, megsózzuk. Ezután lisztbe forgatjuk, és az olajban elősütjük, majd lecsöpögtetve félretesszük. Visszamaradó zsírjában a fölaprított hagymát megfuttatjuk.

A rostélyosokat belerakjuk, a bor felét ráöntjük, megborsozzuk, a babérlevelet beledobjuk. Egy kevés vizet adunk hozzá, megsózzuk, és lefödve puhára pároljuk.

A hátszínt csak 10-15 percig, szükséges puhítani.

Közben a petrezselymet finomra aprítjuk, a sárgarépát meg a gyökeret tisztítás után gyufaszálnyi csíkokra metéljük. A majdnem puha húshoz adjuk, a mustárral, a cukorral és a citromlével ízesítjük - esetleg néhány szem kapribogyót is keverhetünk hozzá. Egy kevés vizet öntünk alá, és lefödve, kis lángon kb. 15 percig pároljuk. Akkor jó, ha a zöldségek kissé roppanósak maradnak.

A tejfölt a maradék kb. 1 evőkanál liszttel és a félretett 0,5 deci borral összekeverjük, a rostélyosok zöldséges levét ezzel sűrítjük. Spagetti ,vagy rizs lehet a körete.

 


 

A „klasszikus” rostélyos,  névadója állítólag Esterházy Pál Antal herceg külpolitikus, diplomata. Az Esterházy-rostélyost -- amely a magyar konyha nemzetközi hírű ételspecialitása --, valószínűleg ő maga alkotta, vagy az ő útmutatása szerint készítette valamelyik neves szakácsmestere.

 





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 79
Heti: 226
Havi: 1 931
Össz.: 429 362

Látogatottság növelés
Oldal: Esterházy rostélyos
Gasztronómia - © 2008 - 2024 - szalaydenes.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »