Gasztronómia

Ételek,ahogy én készítem.

Sertésborda „DuBarry „ módra

Hozzávalók: 8 szelet sertés karaj, 1 fej karfiol,só,bors (lehet színes), liszt , 10 dkg reszelt sajt, olaj a hús sütéséhez. A besamel mártáshoz: 7 dkg vaj, 6dkg liszt, 4,5 dl tej,1 dkg só,0,3 dkg Cayennei bors

Elkészítés: A rózsáira szedett karfiolt lobogó sós vízben megfőzzük,leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A húsokat sózzuk,borsozzuk, és lisztben megforgatva mindkét oldalán kisütjük,és egy tepsibe vagy tűzálló tálba helyezzük. Elkészítjük a besamel mártást (lásd a mártásoknál) és bele keverjük a reszelt  sajtot. Most minden egyes húsra ráhelyezünk egy darab karfiolt, bevonjuk a mártással  és sütőben pirosra sütjük.




Madame Dubarry, lánykori nevén Marie-Jeanne Bécu Vaubernier, 1743-ban jött a világra. Anyja szegény varrónő volt, apja ferences rendi szerzetes. Jeanne a szegénysorból ifjúkorában emelkedett ki, amikor Dubarry gróf felfigyelt a feltűnően mutatós lányra.

A legenda szerint DuBarry grófnő, aki a már idősecske XV. Lajos szeretője volt – vele vigasztalódott madame Pompadour halála után – nagyon szerette a karfiolt, és ezért az ő kedvére találta ki az udvari szakács ezt az ételt. Az ilyen egymondatos történetek kevéssé hitelesek, bár miért is ne hihetnénk el, hogy a hölgy kedvelte a karfiolt, de ha nem szerette, és az egész csak mese, a dubarry módra készült hús értékeiből ez semmit nem vesz el.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 131
Tegnapi: 42
Heti: 208
Havi: 1 670
Össz.: 445 687

Látogatottság növelés
Oldal: Sertésborda Dubarry módra
Gasztronómia - © 2008 - 2024 - szalaydenes.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »