Sertésborda „DuBarry „ módra
Hozzávalók: 8 szelet sertés karaj, 1 fej karfiol,só,bors (lehet színes), liszt , 10 dkg reszelt sajt, olaj a hús sütéséhez. A besamel mártáshoz: 7 dkg vaj, 6dkg liszt, 4,5 dl tej,1 dkg só,0,3 dkg Cayennei bors
Elkészítés: A rózsáira szedett karfiolt lobogó sós vízben megfőzzük,leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A húsokat sózzuk,borsozzuk, és lisztben megforgatva mindkét oldalán kisütjük,és egy tepsibe vagy tűzálló tálba helyezzük. Elkészítjük a besamel mártást (lásd a mártásoknál) és bele keverjük a reszelt sajtot. Most minden egyes húsra ráhelyezünk egy darab karfiolt, bevonjuk a mártással és sütőben pirosra sütjük.
Madame Dubarry, lánykori nevén Marie-Jeanne Bécu Vaubernier, 1743-ban jött a világra. Anyja szegény varrónő volt, apja ferences rendi szerzetes. Jeanne a szegénysorból ifjúkorában emelkedett ki, amikor Dubarry gróf felfigyelt a feltűnően mutatós lányra.
A legenda szerint DuBarry grófnő, aki a már idősecske XV. Lajos szeretője volt – vele vigasztalódott madame Pompadour halála után – nagyon szerette a karfiolt, és ezért az ő kedvére találta ki az udvari szakács ezt az ételt. Az ilyen egymondatos történetek kevéssé hitelesek, bár miért is ne hihetnénk el, hogy a hölgy kedvelte a karfiolt, de ha nem szerette, és az egész csak mese, a dubarry módra készült hús értékeiből ez semmit nem vesz el.