Szarvas pörkölt
Hozzávalók: 1 kg szarvas comb, 4 fej vöröshagyma,1 zöldpaprika,1 erős paprika, 4-5 gerezd fokhagyma,2 ek.piros paprika,1 kk., színes bors, 10 dkg zsír,(vagy ennek megfelelő olaj) , 2 dl vörösbor, 20 dkg erdei gomba, 2db babérlevél, 2 ek. paradicsom paprika,őrölt kömény, kakukkfű,só
Elkészítés: A hagymát apró kockára vágjuk és a felolvasztott zsírban megdinszteljük. Hozzátesszük a kisebb kockákra vágott húst és a zöldpaprikát karikára vágva és pár percig állandó keverés mellett pirítjuk. Fűszerezzük babérlevéllel,borssal,zúzott fokhagymával, örölt köménnyel, erős paprikával, egy-egy csipet kakukkfűvel és végül beletesszük a piros paprikát, és felöntjük a bor felével.
Ha kevés lenne a folyadék vízzel pótoljuk. Gyenge tűzön lassan pároljuk ,ha félig kész sózzuk és rakjuk bele a felszeletelt gombát. Ha a hús már csaknem puha, öntsük rá a bor másik felét ,ha szükséges még utána sózunk,egyet forraljuk ,végül jöhet a paradicsom püré.
4-5 perc forralás után forrón, sós burgonyával tálaljuk.
A kakukkfű több, egyaránt a Thymus nemzetségbe tartozó, örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő fűszer és gyógynövény összefoglaló neve. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.
Már az egyiptomiak és a görögök is használták, de ma már minden konyhában nélkülözhetetlen. Különösen a franciák kedvelik.