Cigánypecsenye
Hozzávalók: 8 szelet tarja (esetleg csont nélküli karaj),30 dkg füstölt szalonna,liszt,só,bors (lehet durvára tört színes bors és finomra őrölt fekete bors keveréke), 1 teáskanál pirospaprika, 8-10 gerezd fokhagyma,2 ek. olaj, és a sütéshez olaj, a díszítéshez zöldpetrezselyem.
Elkészítés: Először a fokhagymákat préseljük ki, összekeverjük a pirospaprikával,és hogy jól kenhető legyen később,1-2 kanál olajjal. Most a szalonnából ún. „kakastaréjt” készítünk úgy,hogy a szalonnát a bőrével együtt vágjuk nem túl vastag szeletekre, és sűrűn bevagdaljuk,majd kisütjük.
A húsokat kiklopfoljuk, sózzuk ,borsozzuk majd lisztbe mártva nem túl sok olajon mindkét felét hirtelen kisütjük.
Közvetlenül a tálalás előtt a húsok mindkét oldalát bekenjük a fokhagymás páccal. Ecsetet vagy kenőtollat használjunk.
Minden húsra ráhelyezünk egy „kakastaréjt”, amit a következőképp díszítünk: a kisült szalonna felső részét pirospaprikába, alsó bőrös részét nagyon finomra vágott zöldpetrezselyembe mártjuk,és kész a nemzeti színű díszítés.
Köretként sültburgonya a legjobb hozzá.