Szalonnás csuka
Hozzávalók: 1 db kb. 1-1,5 kg-os csuka, 4 gerezd fokhagyma,só, 1 kk. színes bors,1 ek. mustár, olaj, Bacon szalonna 1 csomag, 1dl fehér bor
Elkészítés: A csukát megtisztítjuk, kibelezzük, majd kifilézük. Mindkét oldalát a filéknek beirdaljuk, sózzuk ,és bedörzsöljük a zúzott fokhagyma, a mustár és a színes bors keverékével, és betekerjük a szalonnával. Tepsibe kevés olajat teszünk, ráfektetjük a halakat, ráöntjük a bort és lefedjük alufóliával. Közepes tűzön 25-30 percig pároljuk, majd a fóliát levéve pirosra sütjük.
Mikor még a Balaton Déli-partján horgásztam ,nagyon ritka vendég volt a szákban ez a ragadozó,mert az élettere megszűnt, a halak áthúzódtak a túlsó partra. Nagy élményben vot részem,mikor Budapestre kerülvén, az állandó horgász helyem a Kunsági- csatorna lett. Ez a közel 80km-en keresztül kanyargó öntöző csatorna bővelkedik csukában és ha a békés halak nem kényeztettek el étvágyukkal gyakran szép példányokat sikerült megszákolni eme falánk ragadozóból.
Mindaddig így volt ez ,mígnem az ember ismét be nem avatkozott a természet rendjébe. Pár éve teljesen feleslegesen kikotorták a medret , s a csukák eltűntek. Most már ritkaság számba megy ha egy-egy kisebb példány a horogra kerül.