Borleves
Sok családban a karácsonyi menüsorból nem hiányozhat a borleves. Egyszerű , de az elkészítésnél nagy figyelmet igénylő fogás,hidegen is kiváló pici só
Hozzávalók (4) : 1 liter száraz fehér bor, 4 dl tejszín, 15 dkg cukor, 1 citrom karika, 8 tojás sárgája, egy 5cm hosszúságú egész fahéj,5-6 db szegfűszeg, 1 nyomós tejszínhab.
Elkészítés: A borból a cukor (helyette lehet méz is), és a fűszerek valamint a citromkarika hozzáadásával egyszerű forralt bort készítünk. A lábast a tűzhelyről levesszük, közben a tojás sárgákat a 4 dl tejszínnel habverővel elkeverjük. A meleg borból 4-5 merőkanállal átmerünk a tojásos tejszínbe (szoktatás, hőkiegyenlítés),majd óvatosan csurgatva állandó keverés mellet a borba öntjük. A keverést nem abba hagyva visszatesszük a tűzhelyre és tovább keverve addig hevítjük amíg majdnem forr. Egy egész kevés sót adunk hozzá, ha nem elég édes még lehet cukrot adni hozzá. Csészében forrón tálaljuk , esetleg tejszínből nyomunk rá kis galuskákat.