Rácponty
Hozzávalók: 1,5 k-os ponty, 3 fej vöröshagyma, 2dl tejföl,10 dkg szalonna, 1 kg burgonya, 6 db zöldpaprika,3 db paradicsom, 1ek.piros paprika, liszt, olaj,só,3 dkg vaj, kevés zsemlemorzsa.
Elkészítés: A pontyot megtisztítjuk, és 5 cm széles szeletekre vágjuk ,majd besózzuk. A megtisztított burgonyát karikára vágjuk megsózzuk és a kivajazott tepsiben, alumínium fóliával lefedve megsütjük. 1 fej vöröshagymát apróra vágunk,és olajban megdinszteljük és kevés piros paprikával meghintjük,átkeverjük és félre rakjuk. A másik 2 hagymát szálára vágjuk ,olajon megdinszteljük és hozzátesszük a karikára vágott paprikát és a cikkekre vágott paradicsomot és megsózzuk. (vagyis egyszerű lecsót készítünk). A halszeleteket paprikás lisztbe forgatjuk és elősütjük. Most jön az étel összeállítása. A tepsiben megsült burgonya felét kivesszük és a benne maradt adagra rátesszük a paprikás hagyma és a lecsó felét, és 2-3 evőkanál tejfölt, amibe 1 kk. pirospaprikát keverünk.
Most vissza helyezzük a burgonya másik felét, rátesszük a maradék paprikás hagymát és lecsót. Az egészre rárakjuk a halszeleteket, a szalonnából „kakastaréjokat” készítünk ,rátesszük a halakra. A tetejét meglocsoljuk a maradék paprikás tejföllel, meghintjük kevés zsemlemorzsával és közepes tűzön addig sütjük,míg a szalonna a hal tetején meg nem pirul. Forrón tálaljuk.