Gulyásleves
Hozzávalók: 60 dkg marha lábszár, 4 db sárgarépa,3 db fehérrépa, 30 dkg burgonya, egy marék csipetke, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 kk., piros paprika, 1kk. színes bors, 1teáskanál egész kömény, olaj,
Elkészítés: Az olajon megfonnyasztjuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a köményt, a borsot és a zúzott fokhagymát és kicsit pirítjuk,majd hozzátesszük a felkockázott húst. Átkeverjük és hozzátesszük a paprikát és mindjárt felöntjük kevés vízzel. Fedő alatt pároljuk és közben megsózzuk. 2 dl vizet adunk hozzá és belerakjuk a karikára vágott répákat és együtt főzzük puhára. Most ismét felengedjük vízzel,de most már a végleges mennyiséggel ,és beletesszük a csipetkét. Puhára főzzük, és ha kell utána sózunk és végül jöhet a kockára vágott burgonya. Mikor a burgonya is megfőtt a levest tálalhatjuk.
Gyakran előfordult a Horkában, hogy valaki nagyobb mennyiségű ételt,elsősorban gulyást és halászlét rendelt elvitelre és azt otthon bográcsban megmelegítette és azzal kedveskedett vendégeinek. Így volt ez Blascsók Gábor(Isten nyugosztalja!) mérnök esetében is aki egy délelőtt megrendelt 10 adag bogrács gulyást, este hét órai elvitelre. Gábor egy nagyon rendes ember volt,de borzalmas vendég, a kákán is csomót keresett. Tímár Csaba barátom a „főnök” elfelejtett szólni a megrendelésről, és csak akkor esett le a tantusz mikor meglátta Gábor termetes alakját belépni a kapun. Gyors döntés, egy jókora mennyiségű marhapörköltet felöntöttünk húslevessel, épp főtt a sósburgonya azt is bele és mire Gábor beért már kész is volt a gulyás. Másnap a következő szavakkal illetett,mikor a bográcsot visszahozta. „Uram, mondja meg a főnökének,ha a marhapörköltet felengedjük vízzel és néhány fövetlen krumplit vetünk belé az még nem bográcsgulyás”. Elnézést Gábor- mondtam- nem víz volt, hanem húsleves. Az őszinteségem annyira meglepte,hogy bár a számlát nem fizette ki, de ettől kezdve tegeződtünk és jó barátságba kerültünk egészen korai haláláig.