Gombóc leves
Hozzávalók: 1 nagyobb burgonya,1 tojás sárgája,só,liszt,olaj,pirospaprika,3 gerezd fokhagyma,1 kk. ételízesítő.
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk,kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Ha elkészült leszűrjük,de a főzőlevet nem öntjük ki félre rakjuk.
A burgonyát áttörjük,hagyjuk kihűlni ,majd hozzáadjuk a tojás sárgáját sózzuk,pár csepp olajat adunk hozzá és annyi lisztet amennyit felvesz. Nem túl kemény tésztát nyerünk amelyből kis gombócokat formálunk. Olajjal , liszttel , zúzott fokhagymával és a pirospaprikával rántást készítünk abban az edényben amiben a levest akarjuk főzni. Felöntjük a főzőlével ,enyhén borsozzuk hozzáadjuk az ételízesítőt és mikor forrni kezd egyenként belerakjuk a gombócokat. Mikor feljönnek a leves tetejére , elzárjuk a gázt az edényre fedőt rakunk és még pár percig így hagyjuk,majd tálaljuk.
Mikor szilvás gombócot vagy hasonló burgonyás tésztát kívánó ételt készítünk, mélyhűtőben elraktározhatunk a leveshez való gombócokat de akkor a leves főzésekor egy kisebb burgonyát megfőzünk és akár el is turmixolhatjuk így kicsit sűrűbb lesz a leves,de a burgonyaíz garantált