Rántott borda
A rántott borda a klasszikus vasárnapi ebédek egyike,minden háztartásban ismerik ,de figyelembe véve,hogy Magyarországon 2010 tavaszán 3 000 000 mélyszegénységben élő embert tartanak nyilván, manapság nem lehet azt állítani, hogy a „rántott hús” mindenki számára elérhető.
Hozzávalók: 8 szelet karaj, 3 tojás, liszt,zsemlemorzsa,só,olaj
Elkészítés: A kicsontozott húst kiklopfoljuk , (de nem papírvékonyra) ,szélein az inakat bevagdaljuk ,így nem ugrik össze ,sózzuk, majd a szokásos módon lisztbe,tojásba,morzsába forgatjuk és bővebb olajban,először az egyik oldalát fedő alatt, majd a másik oldalát anélkül, barnára sütjük.
A rántott borda„közeli rokona” a párizsi szelet , ami
abban különbözik az elkészítést iletően,hogy a zsemlemorzsa kimarad. A felvert tojásba 2 ek. lisztet keverünk habverővel, a húst először lisztbe ,majd ebbe a masszába mártjuk és így sütjük ki.
Inkább rizst kér köretként mint a burgonyát.
Ha a megszáradt kifliket zsemléket összegyűjtjük, lereszeljük és átszitáljuk , jó minőségű morzsát kapunk.
Aki nem kedveli a száraz húsokat ,készítheti a kissé szaftosabb sertés tarjából is a rántott szeletet.